HomeMaklumat KorperatSejarah

SEJARAH PENUBUHAN PPD SPU

Sejarah Penubuhan

1 Julai 2008

Pejabat Pelajaran Daerah Seberang Perai Utara telah diasaskan.

PPD Utara mula beroperasi dengan menumpang di bangunan Pusat Kegiatan Guru (PKG) Kepala Batas dalam kawasan Sekolah Rendah Kebanagsaan Hashim awang. Seramai lima orang pegawai dan dua orang kakitangan sokongan telah dipertanggungjawab untuk menggerakkan PPD Utara yang diketuai oleh En. Mohd Jamil bin Mohamed.

 

6 Oktober 2008

PPD SP Utara berpindah ke bangunan asal SRK Hashim Awang dan beroperasi dengan pertambahan bilangan pegawai dan kakitangan sokongan.

 

11 November 2008

Surat pelantikan Pegawai Pelajaran Daerah pertama bagi Daerah Seberang Perai Utara telah dikeluarkan. Tn. Haji Abu Bakar bin Muad telah dilantik untuk menyandang jawatan tersebut.

 

 

21 Februari 2009

Satu bangunan tambahan telah siap dibina. Bangunan tersebut menempatkan bilik Pegawai Pelajaran Daerah, Timbalan Pegawai Pelajaran Daerah dan bilik mesyuarat kecil.

 

September 2009

Unit Kewangan dan Unit Perkhidmatan mula beroperasi di PPD Utara.

 

16 September 2011

PPD Utara mula beroperasi di bangunan baharu bersebelahan Bangunan Wisma Persekutuan dan Hospital Kepala Batas. En. Nafiah bin Mat dilantik sebagai Pegawai Pendidikan Daerah SPUyang baharu menggantikan Tn. Haji Abu Bakar bin Muad yang ditukarkan ke Unit Pembangunan Kemanausiaan sebagai Ketua Sektor di Jabatan Pendidikan Pulau Pinang.

Product Tour

Statistik

Statistik Bil Sekolah

  Sumber berdasarkan EMISONLINE  bertarikh 01 Ogos 2016. 

Hubungi Kami

LogoPPDSPU

Pejabat Pendidikan Daerah Seberang Perai Utara,

13200, Kepala Batas,

Pulau Pinang

Tel: 04-5757285
Faks:04-5757270
E-Mel: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

 

Go to top